Výhody litinové pánve

Litinové pánve jsou uživateli ceněny pro mnoho skvělých vlastností a my si nyní určíme, jaké to jsou. V první řadě je to teplo, tedy tepelná vodivost. Zatímco běžná pánev je zahřívána pouze v místě zdroje tepla, tak litinová pánev se dokonale prohřeje celá. V takových pánvích se nikdy nestane, že by bylo jídlo z čísti syrové a z části uvařené, efekt je vždy takový, že se teplota rozloží natolik, že se jídlo ani nespálí.

Dokonalá akumulace tepla

V litinovém nádobí se využívá setrvačné akumulace tepla, které vydrží v pánvi ještě dlouho poté, co je vypnut hlavní zdroj tepla. Zcela ideální jsou litinové pánve, když se potřebuje jídlo vařit dlouho, během vaření se plotna vypne a jídlo se vaří dál. Lze tyto vlastnosti aplikovat na jakékoliv recepty. Díky této vlastnosti dochází nejen ke kvalitnějšímu vaření, ale také k významné úspoře elektrické energie, popřípadě plynu.

Při pravidelném používání, tak lze ušetřit majlant a navíc si po celou dobu vychutnávat vynikající jídla.

Litinová pánev 20cmOdolnost

Litinové pánve jsou nádobím na celý život, disponují neuvěřitelnou odolností proti mechanickému poškození.
Při přípravě jídel lze využít skvělé odolnosti proti poškození a používat kovové nástroje, pánev se s nimi nepoškrábe ani neponičí. Tato skutečnost urychlí přípravu jídel, litina je navíc zdraví neškodná, neobsahuje žádné škodlivé příměsi.

Při vaření lze ocenit i její nepřilnavost, ta je dokonce lepší i než u speciálního nepřilnavého nádobí. Jednou z dalších výhod je to, že se při pravidelném používání pánev neopotřebovává, naopak je doporučené používat litinové nádobí co nejčastěji, pravidelném používáním olejů se prodlužuje životnost pánve.

Typy ohřevu

Litinová pánev 23cm

  • do trouby
  • na indukci
  • všechny typy sporáků
  • otevřený ohěň

Pro použití v troubě je ovšem třeba dát pozor na litinové nádobí s dřevěnými rukojeťmi, ty by mohly být v troubě nenávratně poškozeny nebo zcela zničeny.