Litinové pánve jsou uživateli ceněny pro mnoho skvělých vlastností a my si nyní určíme, jaké to jsou. V první řadě je to teplo, tedy tepelná vodivost. Zatímco běžná pánev je zahřívána pouze v místě zdroje tepla, tak litinová pánev se dokonale prohřeje celá. V takových pánvích se nikdy nestane, že by bylo jídlo z čísti syrové a z části uvařené, efekt je vždy takový, že se teplota rozloží natolik, že se jídlo ani nespálí.
V litinovém nádobí se využívá setrvačné akumulace tepla, které vydrží v pánvi ještě dlouho poté, co je vypnut hlavní zdroj tepla. Zcela ideální jsou litinové pánve, když se potřebuje jídlo vařit dlouho, během vaření se plotna vypne a jídlo se vaří dál. Lze tyto vlastnosti aplikovat na jakékoliv recepty. Díky této vlastnosti dochází nejen ke kvalitnějšímu vaření, ale také k významné úspoře elektrické energie, popřípadě plynu.
Při pravidelném používání, tak lze ušetřit majlant a navíc si po celou dobu vychutnávat vynikající jídla.
Litinové pánve jsou nádobím na celý život, disponují neuvěřitelnou odolností proti mechanickému poškození.
Při přípravě jídel lze využít skvělé odolnosti proti poškození a používat kovové nástroje, pánev se s nimi nepoškrábe ani neponičí. Tato skutečnost urychlí přípravu jídel, litina je navíc zdraví neškodná, neobsahuje žádné škodlivé příměsi.
Při vaření lze ocenit i její nepřilnavost, ta je dokonce lepší i než u speciálního nepřilnavého nádobí. Jednou z dalších výhod je to, že se při pravidelném používání pánev neopotřebovává, naopak je doporučené používat litinové nádobí co nejčastěji, pravidelném používáním olejů se prodlužuje životnost pánve.
Pro použití v troubě je ovšem třeba dát pozor na litinové nádobí s dřevěnými rukojeťi, ty by mohly být v troubě nenávratně poškozeny nebo zcela zničeny.